יום שבת, 25 ביולי 2015

טעים להכיר: לימי ואמיר/ מתכון לארפה במילוי צ'ילי קון קרנה

לימי ואמיר הם זוג חברים טובים בשלוש השנים האחרונות. הם הפציעו לחיי מהצד של הינשוף, והחיבור היה מיידי. לא רק ששלחנו את הכלבים שלנו לאילוף קבוצתי ביחד, אלא שתמיד מרתק לדבר איתם ובמיוחד על אוכל. לימי היא בעלת שורשים ונצואליים ואמיר הוא טבח מהולל עם כישורי קיצוץ מהמרשימים שראיתי. אני יודע שהם תמיד יעריכו כל מצרך או חומר גלם לא שגרתי, ולכן הם האורחים האידיאליים לבראנץ' אחרי שאני חוזר משוק איכרים. אני גם לומד מהם המון כמו למשל איך להכין הום-מייד פסטה, ומאמץ בחום כל המלצה שלהם לבילוי קולינרי בחו"ל. אמיר הוא גם מהבודדים שיבינו מה כל כך הגיוני בלעזוב את הארץ בשביל ללמוד לבשל שנה אחת באיטליה. 


שמעתי רבות על ארוחות הארפס בבית משפחת ברקן, וכבר הרבה זמן שאנחנו משתעשעים ברעיון שהם יעבירו לנו סדנה בנושא. לאחר יום הולדתי ה-30, שבו אמיר התנדב להיות אחראי על ההסעדה והפליא בקסמיו עם קמח תירס, לא יכולתי לחכות עוד עם ה"סדנה" הפרטית. וכך, זכיתי להתארח לסשן בישול ונצואלי צבעוני שכלל הכנת מנות עם חומר גלם משותף - תירס. בפוסט הנוכחי, הצמד החמוד מלמד כיצד להכין מנה ונצואלית קלאסית: ארפס ("ארפס" לרבים, "ארפה" ליחיד), כלומר מעין פיתות שעשויות מקמח תירס. חשוב להדגיש כי לא מדובר בקמח תירס רגיל שניתן לרכוש בכל רשתות השיווק הגדולות, אלא בקמח תירס לבן שניתן למצוא לרוב במעדניות. בכל אופן, הן טעימות, פשוטות מאוד להכנה, אינן מכילות גלוטן ומשביעות. ישנם מגוון מילויים מקובלים אפשריים לארפס, כמו גבינות או חזה עוף. המילוי שנבחר הפעם הוא צ'ילי קון קרנה (תבשיל בשר בקר עם שעועית), וגם המתכון שלו מצורף בפוסט הנוכחי. אפשר כמובן למלא את הארפס בכל דבר אחר שאוהבים, ואישית מאז שלמדתי להכין אותן, כבר יצא לי למלא אותן בדג צלוי או בעוף מפורק בתיבול הודי.


מתכון לצ'ילי קון קרנה


מצרכים (8-10 סועדים):
  • 1 ק"ג בשר בקר טחון
  • 2 בצלים קצוצים דק (פחות חשוב לבן או סגול. אמיר משתמש באחד מכל סוג)
  • 6 שיני שום קצוצות
  • צ'ילי ירוק קצוץ (לא חובה)
  • 1 גזר קצוץ
  • 1 גמבה אדומה קצוצה
  • קופסה קטנה של רסק עגבניות
  • כוס שעועית שחורה יבשה או לחילופין קופסת שימורים של שעועית צ'ילי מקסיקני\ שעועית לבנה ברוטב עגבניות
  • כוס מים
  • 3 עלי דפנה
  • כפית פפריקה מעושנת (עדיף מקסיקנית או אבקת צ'יפוטלה)
  • מלח ופלפל שחור
  • חופן פטרוזיליה קצוצה

אופן ההכנה:

במידה ומשתמשים בשעועית שחורה יבשה, יש להשרות אותה במים במשך 12 שעות. לאחר מכן, יש לבשלה במים עם עלה דפנה כשעה-שעתיים עד שהיא מתרככת (אורך הבישול תלוי במידת הטריות של השעועית).


עוברים להכנת הבשר. מחממים מעט שמן (לא זית, עדיף קנולה) בסיר עמוק. מאדים את הבצל, השום והגזר במשך כ-5 דקות. 

מוסיפים את הפלפל הירוק החריף ואת הגמבה, ומאדים עוד כ-3 דקות. לאחר שהירקות התרככו ואיבדו מעט מצבעם, מוסיפים את הבשר. מערבבים במשך מספר דקות תוך כדי פירוק ופירור הגוש.


מוסיפים את רסק העגבניות, ומערבבים היטב.

מוסיפים את השעועית והתבלינים (פפריקה מעושנת, מלח ופלפל), ומערבבים שוב. לאחר מכן, מוסיפים את כוס המים ושוב - כן, מערבבים.



כעת מכסים את הסיר חלקית, ונותנים לתבשיל להתבשל במשך כ-30 דקות תוך כדי ערבוב מדי פעם. אם התבשיל נראה יבש, אפשר להוסיף מים. אם הוא נוזלי מדי, משאירים את הסיר פתוח לאידוי. התוצאה הרצויה שאמורה להתקבל לאחר אותה חצי שעה היא שלפני הערבוב, רואים שישנה שכבת נוזל אדמדמה מעל לתבשיל. ברגע שנערבב אותה, אותה שכבה תספג בתבשיל. בשלב זה מומלץ לטעום ולתקן תיבול אם צריך, ולהוריד מהאש. מומלץ להוסיף פטרוזליה טרייה קצוצה, ולערבב פנימה.



מתכון לארפס - "פיתות" מקמח תירס ללא גלוטן


מצרכים (6 ארפס):
  • 2 כוסות קמח תירס מסוג Harina P.A.N (אפשר למצוא במעדניות של השוק)
  • 2.5 כוסות מים (כוס אחת מים חמים והשאר פושרים)
  • כפית מלח
  • שמן קנולה לטיגון
אופן ההכנה:

מעבירים את קמח התירס לקערה עמוקה.


מוזגים לקערה כוס מים חמים ו-כוס וחצי מים פושרים, וכן גם את המלח. לפני שמערבבים, נותנים למסה "לשבת" קצת (כ5 דקות).


מתחילים ללוש את החומרים בקערה עד שמתקבל בצק אחיד. אמור להתקבל בצק לח, גמיש ולא דביק. במידה והבצק יבש מדי, יש להוסיף מעט מים.


מחממים מעט שמן קנולה במחבת רחבה.


קורצים כדורים מהבצק, ואז משטחים אותם לעיגולים עבים שדומים לפיתות קטנות. חשוב שה"פיתות" לא יהיו דקות מדי וכן שלא יהיו סדקים בשוליים שלהן. בנוסף, אם במהלך הכנת ה"פיתות" הבצק הופך לדביק - יש להרטיב את הידיים.


כאשר המחבת רותחת, מעבירים אליה את הארפס. מטגנים אותן עד שמתקבל צבע זהוב, והופכים אותן. ממשיכים לטגן עד שגם הצד השני הופך לזהוב.



מורידים מהאש, ומניחים על נייר סופג. זהירות, זה חם! מחזיקים את הארפה עם מטלית, פותחים אותה באמצע בעזרת סכין (פנים הארפס אמור להיות מעט דביק), אך לא חותכים עד הסוף (ממש כמו שפותחים פיתה למילוי). ממלאים את הארפה בצ'ילי קון קרנה ומומלץ להוסיף גווקאמולי וכוסברה טרייה.

** אם נשאר לכם צ'ילי קון קרנה בסיר, אפשר לאחסן אותו בקופסה במקרר למספר ימים ולשדך אותו עם אורז לבן.


הצצה לעתיד לבוא: בפוסט הבא אמיר ילמד כיצד להכין חיתוכיות ממליגה (פולנטה) סופר קריספיות.



בונוס: מיני ארפס עם קוביית חמאה

בזמן ההכנות והבישולים, לימי סיפרה לנו על הילדות בונצואלה. אחד המעדנים המפנקים שהיא זוכרת בתור ילדה הוא מיני ארפס רותחות שממלאים אותן בחתיכה קטנה של חמאה הנמסה במהירות. כמובן שדרשנו לטעום כזה בדיוק, והרי המתכון הקצרצר לפניכם.

מכינים ארפות קטנות, ממש כמו שמכינים ארפות גדולות.

בוצעים את הארפות, דוחפים פנימה חתיכה קטנה של חמאה ומכניסים לפה (שוב, זהירות! זה חם). בתאבון :)





5 תגובות:

  1. ואוו זה נראה ונשמע טעים בטירוף!
    מחכה בציפיה דרוכה לחיתוכיות הממליגה
    הייתי שלך ב"סופר קריספיות"...

    השבמחק
  2. במקום לעבוד אני מריירת על הפוסט הזה!! אתה חייב לי תשלום עבור כמה שעות עבודה או פיצוי בדמות כמה ארפס. מה שבא לך ;-)

    השבמחק
  3. יש לי קמח תירס להכנה מהירה - פולנט מיוצר באיטליה.... זה בסדר???
    מה המשקל ל2 כוסות קמח???
    כל אחת 150?

    השבמחק
    תשובות
    1. לא, צריך קמח תירס לבן טחון דק. בארץ אני יודע שיש רק שני סוגים (וזה לא הסוג שעושים ממנו פולנטה).

      מחק
  4. חיפשתי הרבה זמן קמח תירס לבן ומתכון לארפס
    תודה

    השבמחק