יום שישי, 22 באוקטובר 2010

תפוח הדממה: המפרום שובר שתיקה


אחד המאכלים, אם לא המאכל, שמעלה לי ריח של בית הוא ה-מפרום. אני מכיר אותו בשם הצרפתי "בולט", הודות לשורשים צרפתיים (ושום בדיחה על צפרוקאים), או פשוט "קציצות של שבת". הכנת המפרום דורשת זמן ולא מעט עבודה, אבל התוצאה שווה את זה. השבוע הכנתי אותן למען חבריי מהפקולטה, במסגרת "ערב עדות" שהיה מוצלח למדי. ספוילר קטן- אחת האורחות הבטיחה את מקומה בבלוג בזכות קציצות הפארסה שהכינה, מאכל בולגרי המורכב מכרישה ובשר בקר, אך זאת בהמשך.

מצרכים (לקציצות):
  • חצי ק"ג בשר בקר טחון
  • כוס פטרוזיליה קצוצה
  • בצל גדול
  • ביצה
  • חצי באגט מיובש מעט (הסבר בהמשך)
  • 3-4 תפוחי אדמה קלופים
  • 4 שיני שום
  • קורט קינמון
  • קורט אגוז מוסקט
  • 2 כפות שמן
  • מלח ופלפל שחור
** לפני שמבשלים את הקציצות, יש לטגן את
הקציצות (הוראות בהמשך). עבור משימה זו, יש צורך בקמח, ביצה ושמן.

מצרכים (לרוטב):
  • עגבנייה
  • כף רסק עגבניות
  • 2-3 כפות שמן
  • שליש כוס מים
  • קורט קינמון
  • 2-3 עלי דפנה
  • 3 שיני שום
  • מלח ופלפל שחור

אופן ההכנה:
  1. קולפים את תפוחי האדמה. חותכים אותם לאורך לפרוסות לא עבות מדי ולא דקות מדי (כ-0.5 ס"מ). כדאי לנסות לחתוך את הפרוסות כך שיהיו מעט קעורות, ויצרו צורה מעוגלת יותר של הקציצה. מניחים את הפרוסות על נייר סופג, ומפזרים עליהן מלח גס. ההשרייה במלח מרככת את תפוחי האדמה, ומקלה על העבודה.
  2. משרים את הלחם במים למספר דקות.
  3. בשלב הבא, מכינים את הבשר. בתוך קערה גדולה מערבבים את כל המצרכים: בשר טחון, ביצה, פטרוזיליה קצוצה, בצל מגורד בפומפייה, 4 שיני שום כתושות, קינמון, אגוז מוסקט ומלח פלפל. סוחטים היטב את הלחם, ומפוררים אותו לתוך הקערה. מערבבים היטב-היטב עם הידיים את כל המרכיבים.
  4. שוטפים את תפוחי האדמה. חשוב לנער אותם טוב, ואפילו לסחוט, כדי "להיפטר" מהנוזלים.
  5. מחממים מחבת עמוקה עם שמן לצורך טיגון עמוק, ומכינים שתי קערות: אחת עם קמח, והשנייה עם ביצה טרופה.
  6. הזמן שהשמן מתחמם, מכינים את הקציצות: בין שתי פרוסות תפוח אדמה, מכניסים בשר. מהדקים מעט.
  7. הקציצה עוברת בשתי תחנות לפני הטיגון; ראשית בצלחת הקמח, ולאחר מכן בביצה הטרופה.
  8. מטגנים את הקציצות משני הצדדים, עד לקבלת צבע חום-זהוב.
  9. מניחים את הקציצות המוכנות בסיר. עדיף להשתמש בסיר רחב ככל האפשר, כדי שהקציצות לא יונחו אחת על השנייה.
  10. מכינים את רוטב העגבניות בקערה קטנה נפרדת: חותכים את העגבנייה לקוביות קטנות, מוסיפים כף רסק עגבניות, מים, שמן, שום כתוש ותבלינים (קינמון, עלי דפנה, מלח ופלפל שחור). מערבבים היטב, וזולפים מעל הקציצות במידה שווה.
  11. מבשלים את הקציצות בסיר על אש קטנה למשך כשעתיים. חשוב מאוד לא להוסיף מים! אמנם נראה כי אין הרבה רוטב, אך הבישול עושה את שלו. במידה והקציצות נחרכות, ניתן להוסיף מעט (אבל באמת מעט) מים.
בתאבון!!
























אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה